Ομφαλοκήλη στα παιδιά είναι η παρουσία ενός εξογκώματος στην περιοχή του ομφαλού. Το μέγεθος του ποικίλει από ένα σαν φουντούκι έως και ένα μικρό λεμόνι. Οφείλεται στην παρουσία ενός ελλείμματος στο κοιλιακό τοίχωμα το οποίο όμως πάντα καλύπτεται από δέρμα. Η παρουσία της γίνεται αντιληπτή σχεδόν πάντα από τις πρώτες μέρες μετά την γέννηση του μωρού. Συνήθως οι ομφαλοκήλες υποχωρούν χωρίς θεραπεία
Αιτιολογία – Συχνότητα εμφάνισης
Η παρουσία του ελλείμματος οφείλεται σε ατελή εμβρυολογική ανάπτυξη του κοιλιακού τοιχώματος και επιτρέπει στο έντερο του παιδιού να περνάει μέσα από αυτό και να πιέζει το δέρμα. Γίνονται αντιληπτές κατά την γέννηση, αν είναι ευμεγέθεις ή λίγες μέρες αργότερα αν είναι μικρές σε μέγεθος. Η ομφαλοκήλη στα παιδιά είναι ιδιαίτερα συχνή. Αναφέρεται συχνότητα εμφάνισης 10-20% επί των γεννήσεων.
Τι προβλήματα δημιουργεί η ομφαλοκήλη στα παιδιά
Σπάνια οι ομφαλοκήλες δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Κατά κανόνα οι πιο πολλές απο αυτές θα έχουν κλείσει τελείως μέχρι την ηλικία των 5 ετών χωρίς να έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, εκτός ίσως από την αισθητική αντίληψη για το πως πρέπει να είναι ο ομφαλός.
Το μέγεθος μιας ομφαλοκήλης ποικίλει. Μπορεί να είναι στο μέγεθος ενός φουντουκιού αλλά μπορεί να δίνει την εντύπωση και ενός μικρού λεμονιού. Οι μεγαλύτερες κήλες είναι αυτές που θα υποχωρήσουν πιο δύσκολα και πιθανόν να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Ειδική προσοχή επίσης χρειάζεται στις ομφαλοκήλες που έχουν ένα κάπως ειδικό σχήμα και αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία σαν κήλες “δίκην τουρκικού σκούφου” μια και έχει παρατηρηθεί ότι αυτές είναι που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πρόβλημα στο να κλείσουν από μόνες τους.
Το πρόβλημα που υπάρχει με όλες τις κήλες είναι αυτό της πιθανής περίσφιγξης. Να σφηνώσει δηλαδή το τμήμα του εντέρου που περνάει μέσα από το έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος και να μην μπορεί να επιστρέψει πίσω στην κοιλότητα της κοιλιάς όπως γίνεται συνήθως.
Αυτό συμβαίνει πάντα ξαφνικά και αποτελεί εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Παρ όλα αυτά η περίσφιγξη στις ομφαλοκήλες αποτελεί μια ιδιαίτερα σπάνια κατάσταση, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις βουβωνοκήλες.
Θεραπεία – Αντιμετώπιση
Σε κάθε περίπτωση η τακτική που εφαρμόζεται σήμερα στις ομφαλοκήλες στα παιδιά, είναι η αναμονή και παρακολούθηση της κήλης. Αν δεν δούμε στην πορεία σταδιακή μείωση του μεγέθους της κήλης μέχρι την ηλικία των 2 ετών περίπου, συζητάμε με τους γονείς την χειρουργική αποκατάσταση. Αν δεν έχει κλείσει μέχρι την ηλικία των 4 ετών τότε και πάλι θα πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά. Στη σπάνια περίπτωση που εμφανίζεται περίσφιξη τότε η αποκατάσταση θα πρέπει να είναι άμεση.
Διαβάστε την για την ομφαλοκήλη στα παιδιά στο site του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ.Βρετανίας)